Zásady stravování v těhotenství
- nejezte 2x tolik, ale 2x kvalitněji
- na prvním místě by měla být čerstvá zelenina a ovoce, mléčné výrobky a libové maso
- nejezte večer hutná a těžká jídla
- jezte malé množství, ale 5 x až 6 x denně (energetická hodnota stravy by se během těhotenství měla zvětšit maximálně o 200 kilokalorií za den (830 kJ)
- celkový přírůstek by na konci těhotenství neměl přesáhnout více než 12 kg, přírůstek by měl být rovnoměrný
- duste a pečte (vařit v hliníkových nádobách nevadí)
- lepší je jogurt než majonéza
- polévka je grunt
- pořiďte si odšťavovač
- omezte uzeniny
- doporučované obilniny jsou: pečivo z celozrnné nebo tmavé mouky (graham, dalamánek, žitný chléb, moskevský chléb, knäckebrot), ovesná kaše, celozrnné pochoutky s rozinkami, konzumní chléb, rýže, müslli
- méně vhodné jsou: sladké bílé pečivo, tukové pečivo, sladké knedlíky, buchty, koláče
- pozor na zrající sýry s plísní na povrchu či uvnitř – nebezpečí Listeriamonocytogenes
- ryby – ne v syrové formě, pouze menší ryby pečlivě upravené (treska, mořská štika, hejk, sadinka, losos, kapr, krevety, šproty, ančovičky, pstruh), ne syrové mořské plody
- - játra – ne v I.trimestru - jitrnice, jelita, klobásy, játrové paštiky
- ne umělá sladidla (sacharin), ne antacida (hliník)
- ne lněný olej, čertův spár (harpagofyt), schizandra, lékořice, papain, ploštičník hroznovitý, aloe, zelený čaj
Tekutiny
- v běžném stavu by měla žena vypít 2 až 3 litry tekutin denně. Když je těhotná, spotřeba se zvyšuje.
- vhodné jsou minerální vody, je nutné je střídat, aby se měnily koncentrace minerálů, které dodáváte tělu. Pijte také kvalitní stolní vody. Denně vypijte asi 1/2 litru mléka nebo kefíru.
- výjimečná konzumace malého množství alkoholu (vinný střik) vám ani dítěti neublíží. Také menší množství piva nikterak neškodí.
- rozhodně byste ale měla vynechat "tvrdý" alkohol. Příliš vhodný není ani silný černý čaj a káva, když už je budete pít, tak s mlékem.
- především v I. trimestru není vhodné pití toniku a coca-coly, kdy specifické složky těchto produktů neprospívají k zdárnému vývoji vašeho děťátka
- vhodné jsou čerstvě vymačkané ovocné a zeleninové šťávy, zeleninové džusy a 100% ovocné džusy bez přídavku cukru. Obecně platí, že tekutiny, které vypijete, nemají být sladké. Tím výrazně snížíte přísun cukru do těla a omezíte tím vaše starosti s rychlým přibýváním na váze
Bílkoviny – proteiny
- jsou základními živinami pro plod a matku
- vydatným zdrojem jsou ryby, maso, vejce a mléčné výrobky
- dalším vhodným zdrojem jsou luštěniny, obiloviny, rýže, těstoviny
Cukry - sacharidy
- bílkoviny by měly být alespoň ve 3 denních jídlech
- jsou zdrojem energie
- zdravé je jíst cukr obsažený v ovoci, medu, a tzv. pomalý cukr - škrob v obilovinách, rýži, vločkách, dobrá je také melasa a hnědý cukr, mléko, luštěniny
- méně vhodné jsou potraviny s obsahem tzv. "prázdných" cukrů: čokoláda, sušenky, žvýkačky, sladké limonády, zmrzliny a bonbóny
Tuky – lipidy
- jsou to zásobní látky, které dodávají energii a jsou nezbytné pro vstřebávání vitaminů A, E, D, a K
- nejkvalitnější jsou za studena lisované rostlinné oleje! zdroj vitaminu E a omega mastných kyselin
- při vaření by měla žena použít z 2/3 např.olej olivový a z 1/3 živočišné tuky - máslo, kvalitní vyškvařené sádlo, méně vhodný je margarín a ztužené tuky. Nevhodný je tuk přepálený.
Vitaminy
- jsou nenahraditelnou složkou potravy, protože se v těle nevytváří. Největším zdrojem vitaminů je zelenina a ovoce.
- nejdůležitější jsou vitamin C, beta karoten, vitaminy řady B a kyselina listová
- nedostatek kyseliny listové může způsobit mnoho vrozených vývojových vad, zejména defekty neurální trubice a rozštěpy rtu, najdete ji také v syrové listové zelenině, špenátu, droždí, játrech, černém chlebu
- zdrojem vitamínu A, E, B6 a zároveň minerálů (stopových prvků), zinku a hořčíku, draslíku, fosforu, železa je listová a kořenová zelenina, brokolice, zelí, špenát, rajčata.
- vhodná je především zelenina (ovoce) syrová, příp. sušená, mražená.
- dávkování : kyselina listová 400mg denně před otěhotněním, 2,2mg B6 denně, 75ug jodu denně, 30ug Fe denně
Minerály a stopové prvky
Jsou nezbytné pro výstavbu těla plodu. Podílejí se na látkovém metabolismu v těle matky i plodu. Nejvýznamnější jsou vápník (Ca), hořčík (Mg), jód (J) a železo (Fe).
Prevence zubního kazu v těhotenství
- těhotná by měla mít sanovaný chrup, dobrou ústní hygienu a zdravé dásně
- z veřejného zdravotního pojištění má hrazené dvě preventivní prohlídky v zubní ordinaci v průběhu těhotenství. Zde kromě vyšetření a ev. ošetření dostane i informace o tom jak provádět správně ústní hygienu.